Trandafirii pitici, numiti adesea si minirosa, sunt niste creaturi pline de de personalitate. In sezonul cald, te pandesc prin florarii si supermarketuri, incercand sa te convinga sa-i cumperi...
Am inceput sa-i cultiv acum vreo trei ani, cand s-a intamplat sa primesc unul cadou. Era rosu, micut, fara parfum, intr-un ghiveci cat o ceasca de cafea. Mi-a fost mila de el, se chinuia sa infloreasca din abundenta cu minimum de resurse oferit de pumnul de pamant in care locuia (impregnat, ce-i drept, cu ingrasamant pana la refuz).
I-am cumparat un ghiveci mai mare, pamant gras, si l-am transplantat cu succes. Vazand ca in interior nu prea avea putere sa deschida bobocii, l-am mutat in balcon. Acolo si-a facut de cap, a ajuns de la 15 cm la vreo 30-40, inflorind frenetic. Ca sa nu se plictiseasca, i-am adus un amic, un alt trandafir - alb - cu aere princiare. Apoi m-am trezit in transa, cumparand tot mai multi trandafiri, toate formele si culorile.
Conditia numarul 1 dupa cumparare este sa le fie schimbat ghiveciul cu unul mai mare, cat mai inalt, pentru ca radacinile trandafirilor se dezvolta in adancime. Au nevoie de multa lumina si apa (daca pamantul apuca sa se usuce in ghiveci nu e bine deloc), si, periodic, ingrasamant special pentru trandafiri (in perioada de inflorire cam odata pe saptamana, in rest mai rar).
Inainte de experienta cu acesti trandafiri, imi imaginam ca sunt extrem de greu de cultivat si ca necesita o adevarata initiere, ca trebuie sa fi citit tomuri intregi si sa ajungi sa poti sadi un trandafir dupa ce in prealabil vei fi demonstrat ca poti opera pe creier...
Dar nu e deloc asa. Exista cateva reguli care trebuiesc respectate: pamantul potrivit (e simplu, intrebi la florarie), ghiveci adanc, amplasarea la aer si soare, udarea suficienta, hranirea...ca la oricare alta planta de cultura.
Victime salvate din Kaufland
Cand cumperi trandafirul pitic, el nu are parfum. Dar, spre stupoarea mea, dupa vreo 5-6 saptamani de la cumparare, toti trandafirii din balcon au inceput sa faca flori parfumate... probabil fiindca nu mai sunt hraniti cu chimicale, ca in florarii.
Problema reala pe care am intalnit-o sunt nenorocitii de paianjeni rosii, care ataca trandafirii cand e canicula perioade indelungate. Sunt minusculi, numerosi, tes niste panze foarte subtiri pe plante, care in scurt timp mor. Am incercat cu diverse insecticide, dar nu am avut rezultate (asta s-a intamplat anul trecut, primii doi ani nu am avut probleme).
Asa ca m-am enervat si, intr-o dimineata de august, i-am urcat in masina pe toti - in cutii deschise de carton, si i-am dus la munte, unde mom i-a plantat in gradina de la Sihastrie. Imi era cumplit de ciuda, plus ca ma indoiam ca vor supravietui in aer liber, in salbaticie, dupa regimul de rasfat cu care erau obisnuiti.
M-au uimit insa si de data aceasta: s-au adaptat perfect, inflorind pana toamna tarziu.
Minirosele pot ierna si in apartament. Dupa ce, cand vine frigul, pe la sfarsitul lui octobmrie, se taie planta lasandu-i doar trei nivele, se acopera pamantul cu rumegus, se asaza in cutii deschise de carton undeva la racoare si fara lumina, dar ferite de inghet. Se uda rar, cat sa nu se usuce complet pamantul. Primavara, se scot la lumina, se schimba pamantul, se aplica ingrasamant.
In mare, trandafirii pitici sunt niste plante extrem de recunoscatoare...mimimum de grija din partea proprietarului va genera o explozie de flori parfumate si stralucitoare, chiar si intr-un balcon la bloc.
Trandafir culoarea vaniliei, cel mai parfumat din toti anii
Eu una ma bucur ca i-am descoperit, deoarece am reusit in felul acesta sa ma mai desprind din ghearele computerului, care in general imi monopolizeaza timpul liber...