22 octombrie, 2010

Eleganta ariciului


Pentru multi cartea asta poate fi considerata o gura de aer proaspat, in ciuda unor pacate stilistice evidente. Eleganta ariciului e un roman de idei. Populat de oameni-idei. In acelasi timp insa ofera o imagine extrem de vie si reala a insului si a conditiei umane de azi, de oriunde.
Eleganta vorbeste despre cochilii neconstientizate, existente traite exclusiv in plan interior, despre paradoxul inteligentei nesustinute de experienta, putrefactia spirituala a prezentului consumerist, penibilul care nu poate fi evitat prin ban...
In intreaga carte fascineaza jocul subtil, lichid, al granitei proteice intre fericire si nefericire. Pulseaza de asemenea, printre schiopatari retorice, o mare dragoste fata de tot ce inseamna genuin act cultural, intelectual. Renee e o adevarata gurmanda a intelectului: ea consuma cultura cu voracitate, niveland sfasieri interioare amorfe.
Eleganta ofera solutii, nu in chip declarativ sau programatic, dar le ofera, la modul ca acele solutii vor fi intrevazute doar de catre aceia care se afla efectiv in cautare. Solutii cum ar fi deschiderea. Sau simbolul calauzitor, floarea de camelie. Sau lectia de dozare a idealismului pana in punctul in care acesta isi pierde toxicitatea.
Muriel Barbery ofera o lume proaspata, vie, ca o planta salbatica de primavara, desi dominata de dansul hipnotic al ideii pure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu