15 iulie, 2010
Testele pe animale: cosmetica si sange
Mai intai reclame. Multe reclame cu fete infiorator de perfecte, adesea celebre, frumuseti spotless, proiectand o aura de magie si glam oricarui produs cosmetic. Si orice femeie care priveste reclama ar trebui sa inteleaga faptul ca charmul e ceva la indemana, ca in 2 saptamani va avea un ten ca piersica, un corp de statuie greaca si un par ca Venus a lui Boticelli. Apoi cumperi produsul - fie el sampon, fard, perfector sau parfum. Adesea esti multumita, tenul tau chiar arata mai bine, parfumul chair te prinde iar fardul are o culoare fascinanta pe pleoape. Te bucuri, devii exuberanta si sigura pe tine cand iesi din casa. Poate vei fi complimentata, chiar invidiata de multi.
Dar de cate ori cand cumparam un produs cosmetic ne gandim la modul in care a fost acesta obtinut? In occident poate ca lumea e mai la curent cu practicile marilor companii legate de testarea produselor. Da, crema de fata miroase dragut, e fina si vine intr-un borcanas simpatic. Dar, initial, ea nu a aratat la fel: au fost doar niste ingrediente inca nedozate, adesea toxice pentru tesutul viu, cu potential cancerigen. Si ca sa se gaseasca doza sau combinatia optima de chimicale, cercetatorii, adesea afiliati marilor universitati, chinuie si ucid discret milioane de nefericite animale. Pisici cu tumori cauzate de diverse substante, iepuri carora le-au fost arse urechile cu diversi acizi, sobolani jupuiti de vii, maimute iradiate...e o lista infernal de lunga si oripilanta. Toate astea pentru ca in final o scarba cu zambet fals, o beyonce sau penelope cruz sau eva longoria sa mai prosteasca vreo cateva milioane de dezinformati sau indiferenti.
Evident, exista numeroase asociatii care lupta impotriva acestor practici sangeroase. Esential este ca oamenii sa fie informati si sa cumpere produse in cunostinta de cauza. Orice firma are teoretic obligatia sa scrie pe ambalajul produselor daca acestea au fost sau nu testate pe animale.
Gasiti pe internet liste cu firmele "curate", care se pare ca nu practica acest fel de testare. De exemplu aici.
Ma enervez cumplit cand ma gandesc la lucruri de genul asta. din pacate situatia e mult mai grava. Animalele sunt ucise si chinuite, insa la fel se intampla si cu oamenii. Se fac experimente cumplite si pe oameni, cei din lumea a treia, sau pe soldati. Se pun tot felul de otravuri in hrana unor natiuni intregi - vedeti Codex Alimentarius. Desi lumea sufera de criza de supraproductie, sunt tari in care inca se moare de foame - la propriu. Cui sa-i mai pese de animale...?
Homo homini lupus est. Mai mult nu stiu ce sa spun...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Design by: StarSunflower Studio | Made with Vintage Mini Kit by: Etoile du nord
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu